Kategorier
Parforhold

Skikk og bruk for paret

junger mann küsst seine frau wach

På samme måte som «skikk og bruk» gir retningslinjer for det sosiale liv, finnes det også noen kjøreregler for et godt parforhold. For eksempel hvordan man kan forholde seg til hverandre når man møtes gjennom en dag, fra man våkner om morgenen til man legger seg til å sove om kvelden.

«Morgenstund har gull i munn»
Vårt første «møte» etter at vi har våknet, setter standarden. Det er starten på den nye dagen. Den kan sette oss i god eller dårlig stemning når vi skal ut og møte verden. Hvordan hilser du på kjæresten din når dere har våknet? Med taushet? Likegyldighet? Anklage? Eller våkner din kjære til: «God morgen!» «Hvordan har du sovet i natt?» «Hvordan ser dagen DIN ut?» …eller en klem?

En øvelse kan være å registrere hvordan man selv hilser på kjæresten noen i noen dager. Du vil bli oppmerksom på egne vaner, og selvinnsikt er et godt utgangpunkt for endring. Dersom du etter en periode med registrering skulle bli inspirert til å forsøke 7 dager med nye, positive måter å hilse på, skal du se du får ny og positiv respons.

P.S. Ikke fall for fristelsen å registrere hvordan kjæresten din hilser…

 «God middag!»
Har du tenkt på hvordan dere hilser på hverandre når dere møtes etter studie-/arbeidsdag? Er begge opptatt med sitt, men sier høflig «hei» mens man leser avis, ordner med barn, lager middag? Veldig vanlig.

En øvelse kan være å bestemme seg for å «hilse ordentlig» 7 dager i strekk. Det innebærer å møte den andres blikk og holde det i 3 sekunder når man møtes og sier «hei.»  3 sekunder er veldig kort tid, men du vil oppleve at det er lenge når man har blikkontakt. Det gjør stor forskjell i møtet mellom to i en hektisk hverdag. Man er «på nett» og man blir sett.

 Å «logge av»

Hvordan er avslutningen på kommunikasjonen før dere legger dere til å sove? Ingen kommunikasjon over hodet? Uinnfridde forventninger? Dårlig samvittighet? Ensomhet? Mange lever etter ordtaket «La ikke solen gå ned over din vrede,» og sørger for å være venner før de legger seg til å sove. Andre ser ut til å sove godt uansett stemning. I tråd med skikk og bruk for paret,  er det en fin ting å «logge av» før man «trer av.» Det er ingen faste måter å gjøre det på, det viktigste er at man ser hverandre og viser hverandre respekt. Her er noen eksempler:«God natt, sov godt.» «Sees i morgen.» «Takk for i dag!» Stryk på kinnet eller klem.

På samme måte som «folkeskikk» er en del av barneoppdragelsen, kan «skikk og bruk» være det for parforholdet.

Del dette innlegget: