Kategorier
Parforhold

Hva skjer med de to når de drikker?

Couple dating on a dinner, closeup of a tableware

For mange par fungerer det fint om den ene eller begge drikker. Det er ikke dem som er utgangspunkt for dette innlegget. Noen opplever det som problematisk. Det de beskriver, har noen fellestrekk:

Menn
Jeg hører menn si at de skulle ønske kjæresten drakk litt oftere. Når hun gjør det, blir hun mer avslappet, i godt humør, tøysete og morsom. Hun byr på seg selv og er mer kosete. Hun blir ikke så nøye på ting, trenger ikke passe på at alt går riktig for seg.

Det er ikke vanskelig å forstå at mannen liker kjæresten sin avslappet, varm og god.

Kvinner
Jeg hører kvinner si at det blir vanskelig for dem når kjæresten drikker. Når han blir full, forandrer han seg. Han blir mindre oppmerksom og hun er ikke trygg på hva han kan finne på. Han tar ikke like mye hensyn, og han kan bli vanskelig å få med hjem.

Det er ikke vanskelig å forstå at kvinnen liker kjæresten sin slik han pleier å være.

Forandring

Begge opplever at den andre forandrer seg med alkohol. Mannen setter pris på endringen, kvinnen vil helst unngå den. En forenklet løsning kunne jo vært at kvinnen drakk og ble avslappet og varm og god, mens mannen holdt seg edru og var seg selv, oppmerksom og forutsigbar. Hadde det enda vært så enkelt…

Mitt inntrykk er at det er vanskelig å komme frem til en felles forståelse for dette. Det kan virke som begge holder på sitt. Kan det hende at det handler om dypere behov hos de to, som det er vanskelig å kompromisse med?

  • Kan det hende mannen trenger og savner at kjæresten er avslappet, varm og god? Hvis det som oftest skjer når hun har drukket, er det klart han ikke har lyst til å gi opp det.
  • Kan det hende kvinnen trenger tryggheten ved å vite at han er der for henne, og at han ikke forandrer seg? Hvis denne tryggheten blir borte når han drikker, er det ikke rart hun blir skeptisk.

Hvis dette er tilfelle, tror jeg det kan være klokt å se nærmere på de underliggende behovene hos begge, og finne ut om det er måter å imøtekomme disse på, med eller uten drikking. Hvis man blir klar over hva det egentlig handler om for den andre, kan det hende det blir mer forståelse og fleksibilitet mellom de to, heller enn å bli en kamp om drikke eller ikke drikke.