Trine Huseby

Kategorier
Historier Kommunikasjon

Kunsten å reparere

Couple qui s'échange des tendresses dans une lumière de coucher de soleil. Image d'amour et de tendresse entre un jeune homme et sa fiancée.

«Hvordan har det gått med dere siden sist?» spurte jeg paret. Det var fire uker siden, og de hadde laget en avtale om standard i hjemmet og ansvarsfordeling. De hadde blitt enige om en prøveuke der HAN skulle ta ansvar for planlegging og innkjøp av middager for en uke. Planleggingen skulle skje søndag. HUN skulle skjerpe seg på rutiner og følge dem til punkt og prikke.

Han forteller at han hadde tenkt å planlegge lørdag, sånn at han fikk gjort innkjøpene før uken startet. Men lørdag skjedde det mye, og plutselig var hele dagen gått. Søndag glemte han det bort. Etter noen dager minnet hun ham på det.

Jeg intervjuer mannen mens kvinnen lytter. Jeg sier det er menneskelig å glemme, og spør hva han gjorde da han glemte det og planen røyk. Mannen svarer at han foretok seg ikke noe.

Paret fikk lære om kunsten å reparere. Det er menneskelig å glemme og å feile. Men hvis man ikke foretar seg noe i etterkant, kan man miste forbindelsen – for en periode. I denne perioden er det fort å tenke negative tanker og bli negativt innstilt. De positive følelsene hos den som er forulempet, blir gjerne satt på «hold». Det trenger de ikke gjøre, hvis den som har glemt eller feilet, reparerer. Reparasjon innebærer:

  • Ikke vent, si fra med én gang
  • Si unnskyld og vis at du mener det
  • Spør hva dere kan gjøre for å løse det
  • Vis i handling at du ønsker å rette det opp

På denne måten kommer man på nett igjen. Den andre har fått oppreisning, og man kan prøve på nytt. HUN så oppmerksomt på mannen sin da han beklaget. HAN sa han håpet de kunne prøve på nytt, og hun svarte uforbeholdent: «Det er jeg med på!»

Reparasjon utført.

Relevante innlegg:
Hva trenger du for å tilgi?
Forsoning på Rema