Trine Huseby

Dagbladet 24. november 2016

Slik overlever forholdet utroskapen, les her 

– Grensen går ved sex
Selv om det er gråsoner og individuelle forskjeller, er det fortsatt slik at grensen for utroskap for de fleste går ved sex. Hvilken form for sex, situasjonen og antall ganger det har skjedd, kan sette utroskapen i et formildende eller skjerpende lys.

– Det vanskeligste med utroskap er ikke at det sårer og ydmyker – som det også gjør. Det aller vanskeligste er tillitsbruddet og usikkerhet for framtida. Mange opplever det som å miste grunnen under føttene. En kvinne uttrykte det slik: «Det føles som jeg er i fritt fall», sier samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, Trine Huseby.

Unntakstilstand
De færreste par snakker om utroskap før det eventuelt er et faktum. Vi tror og håper at det aldri kommer til å skje. Men Huseby mener alle som lever i parforhold burde gjøre en vurdering av egen «risikosone» og holde seg innenfor «trygg sone».

– Det er viktig å tenke konsekvenser. Husk at utroskap også går ut over en tredjeperson som har sine følelser og behov, sier Træen.

Skulle utroskapen likevel ha oppstått, råder Huseby til å være åpen:
– Uansett hvor uoverkommelig det kan føles å dra direkte hjem og fortelle at du nettopp har vært utro, vil dette alltid være det beste tidspunktet. Alt etter dette vil bli enda vanskeligere.

Parterapeut Andreas Løes Narum i parweb.no sier seg enig.
– Jeg har imidlertid aldri møtt noen som har greid dette. Det vanligste er at utroskapen blir oppdaget etter en kort eller lang periode med løgn og forstillelse som gjør reparasjonene mye vanskeligere.

Råd for å komme over utroskap

  • Brudd med den tredje parten er en forutsetning.
  • Hvis man bestemmer seg for å prøve, tar man et valg og holder fast ved det.
  • Den som har blitt sveket må få tid og rom til å uttrykke sine reaksjoner.
  • Den som har vært utro, må erkjenne og tar ansvar for sine handlinger. For han/henne er det viktig å sette seg inn i hvordan dette er for den andre og gi følelsesmessig støtte.
  • Iverksett tiltak for å bygge tillit.
  • Ta stilling til hva som skal snakkes om og hva som skal ligge. Det må snakkes, selv om det er smertefullt.
  • Prøv å oppretthold vanlige rutiner og ta én dag av gangen.
  • Uansett hvor mye man lider; behandle hverandre med respekt.
  • En profesjonell kan hjelpe med å strukturere og avgrense en kaotisk situasjon, og til å legge ting bak seg og se framover.

Kilde: Trine Huseby