Kategorier
Parforhold Tankevekkere

Kjærlighetsbanken

Bank sign

På samme måte som vi investerer kapital i lønnsomme foretak, kan vi investere initiativ og respons i kjærlighetsbanken. Det handler om å se muligheter og gripe dem. Bygge opp en buffer for dårlige tider. Skape verdier for fremtiden.

Det du investerer i kjærlighetsbanken, er handling og ord i hverdagen som viser din kjære at du setter pris på ham eller henne. Det finnes mange øyeblikk gjennom en dag, med mulighet for innskudd eller uttak.

For eksempel når en travel pappa er på vei ut døren til barnehagen med minsten, og spør om hun har sett utedressen. Hun som henter den ren og tørr fra vaskerommet. Han som gir henne en rask klem i takknemlighet for at hun er så omsorgsfull. Hun som smiler tilbake fordi hun ble glad for klemmen, hun setter pris på at det hun gjør blir lagt merke til. Begge er bevisst på betydningen av innskudd.

Uttak fra kjærlighetsbanken er når du i et ubevisst eller selvopptatt øyeblikk gjør noe eller unnlater å gjøre noe som blir negativt for den andre. Det kan være å la være å høre etter, unnlate å gi respons, komme med en anklage eller ikke gi støtte når han eller hun trengte det. Man kan innarbeide vaner som gir innskudd i kjærlighetsbanken. Disse kan du lære mer om på Bufferkurs 

Hverdagsvaner som gir innskudd i kjærlighetsbanken:
  • Vi er oppmerksomme på hverandre og prøver å gi imøtekommende svar på initiativ til kontakt
  • Vi passer på at vi oppdaterer kjærestekartene ofte
  • Vi har ritualer som gjentar seg og som styrker følelsen av at vi hører sammen
  • Vi tenker ofte på – og snakker om – det som holder oss sammen og gir forholdet mening i det lange løp
  • Vi er gode til å reparere forholdet etter en konflikt eller en periode med avstand
  • Vi snakker om de varige forskjellene mellom oss, selv om vi har innsett at de fleste av dem aldri blir borte. Sakte men sikkert klarer vi å betrakte dem med større aksept og humor. Se Kjærlighetens tre porter
  • Vi viser hverandre at vi setter pris på hverandre
  • Vi viser hverandre takknemlighet – også for småting
  • Vi deler drømmene våre med hverandre og prøver å støtte hverandre i arbeidet for å oppnå dem

Hva med en gjennomgang av siste kontobevegelser?

 

Del dette innlegget: