Kategorier
Kommunikasjon

«Hvordan snakke med en som ikke har følelser?»

«Samboeren min er veldig vanskelig å snakke med, eller det er umulig egentlig. Han virker ukomfortabel og svarer bare kort, som regel ja eller nei og veldig ofte «vet ikke». Han var mer pratsom før, men nå virker det ikke som han har noen tanker om noe. Det var ikke sånn jeg hadde håpet at det skulle bli. Er det håp, tror du?»

Til kvinnen som lurer på om det er håp
Jeg tror det er håp! Tre ting får meg til å tro det:

1) At du tar dette initiativet
2) At han har vært mer pratsom før
3) Positive erfaringer

Mest sannsynlig har dere kommet inn i et mønster som er vanskelig å bryte på egenhånd, derfor anbefaler jeg profesjonell hjelp. «Ukomfortabel» tolker jeg som utrygg; kanskje har han lite kontakt med egne følelser, kanskje er det uvant med å sette ord på dem – eller dere har et samspill som ikke  er uvanlig, der han opplever at uansett hva han sier, blir det feil for henne. Og da finner han det enklest å tie. Jo mer hun presser, jo tausere blir han.

Velkommen  til familievernkontoret! Der vil han bli møtt på sine premisser. Terapeuten vil strukturere samtalen og ta godt vare på begge parter. Mest sannsynlig vil han oppleve at det er godt å komme frem med det som er viktig for ham, i et tempo og en form som passer ham. – Og du vil få en samboer å snakke med…

Relevante innlegg:
«Mannen min er ikke dyp nok»
«Jeg er ikke god på å snakke om følelser»
«Hva kan jeg bidra med?»
Hva skal vi snakke om?

Del dette innlegget: